Followers

Monday, May 10, 2010

anak vs ayah


hehehe..tajuk cam nak cari gaduh ajorks....walhal..ceritanya YANG ADO sajorks....

alkisah 3 bujang sepah,,,eh'eh..silap..alkisahnye begini...

bermula dengan kisah aku...aku adalah seorang secretary (junior secretary..lom naik pangkat WALAUPUN dah 3thn kojo) kepada sebuah comp sdn bhd di port dickson, N9. dan semestinya tugas2 aku adalah sama seperti tugas2 secretary di syarikat2 laen

cerita ayah aku plak...ayah aku adalah seorang yg penjawat awam yg memegang jawatan tinggi di sebuah daerah di negeri sembilan.

al-kisahnye bermula....aku diminta untuk menelefon **** (jawatan ayah aku) oleh bos aku kerana bos aku perlu berjumpa dengan ****(jawatan ayah aku). disini konflik bermula. aku tidak pasti sama ada aku perlu bercakap melalui telefon dengan PA ayah aku secara formal atau secara "dia ayah aku....aku anak dia"?

so, aku mengambil keputusan untuk membuat pangilan formal kerana aku mengambil kira ini adalah atas urusan kerja dan panggilan dibuat ketika waktu kerja..

so, aku pun mula lar menelefon PA ayah aku

aku : hello ..asallamualaikum...ini pejabat **(jawatan ayah aku)?
PA : waalaikumusalam...iya..ini pejabat **(jawatan ayah aku)?
aku : saya kamalia, dr ***** (nama comp aku)sdn bhd, boleh saya aturkan satu temujanji dengan **(jawatan ayah aku) untuk bos saya pada hari ini?
PA : maaf yer...hari ini tuan sibuk.pagi ini aje ade 2meeting...nnt lepas sembahyang jumaat, tuan ade meeting lagi pada jam 2.45ptg..kalo bos puan hendak jmp dengan tuan, minta datang hari isnin.
aku : ooo..ye ker?...mmg hari ini tak dapat lar berjmp ngan tuan **(jawatan ayah aku)
PA : maaf..mmg tak dpt..tuan sgt sibuk hari ini
aku : ooo..takpe lar..kalo camtu....sy sms aje lar tuan...(hahahaha..disini lar kesilapan perbualan formal aku bermula)
PA : ooo...puan ade no tel tuan ker? puan kenal ngan tuan?
aku : mmmmmm....(mula rase cam serba salah).....mmmm...sbnrnya...itu ayah saya (dalam nada yg perlahan)
PA : OOOO....ini anak tuan yer...haa..itular...tuan sibuk hari ini....tp takpelar...cube sms dia tanya kot2 dia ade free skit nak jmp bos awak..(waa....perbualan dah tak formal...yg pada mulanya tidak boleh buat appointment, tp skang...kot2 bleyh plak...hehehehe)

dan seterusnya...perbualan kami lebih kepada pengenalan diri....dan akhir perbualan kami...kakak itu sempat ucapa salam perkenalan ngan aku...(^^,)

dan aku pun sms lar ayah aku, dah akhirnya bos aku dpt berjmp ngan ayah aku kerna ayah aku memberi peluang utk berjmp ngan bos aku sblm dia hadiri meeting pada petang slps solat jumaat

hehehehe..mulenya nak cover supaya takank lar beritahu yg "dia bapak saya...sy anak dia"....tp last2..terbabas jugak...hahaha...mmg diriku ini FAIL dalam berlakon...hahahahaha

ps : pade mereka yg mempunyai ayah atau ibu yg memegang jawatan penting utuk sesebuah syrikat, daerah, negeri mahupun utk kerajan malaysia..andai korang tipon PA ayah atau ibu korang, korang ckp formal ke ckp biase2 aje yer?

3 comments:

alyyani said...

cakap biasa je lea. tp melalui PA la jugak. agak2 PA tu cam kerek, terus je call ayah. heheh.. cam best je kan? walaupun tak nak da conflict of iterest, tetap terbabas jugak. :)

mamashasha said...

kene ikut protokol la lea....stat dgn formal dulu kalau susah sgt baru guna taktik lain...hheeehee

nanti ambik tag ye..

LeaKhalid said...

to alya : itular..lea kalo bleh..maleh nk bgtau sape diri nih..tp dah keadaan terdesak..huhuhu

to kak bed : hmm..akak tuh pun dah kenal lea..kalo dia start ckp informal...lea pun informal ler..tp kalo dia ckp formal, lea pun ckp formal ler..hehehehe

Pages

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...