Followers

Tuesday, November 10, 2009

si abang khalif


abg khalif sudah genap 15bulan..

sian mak tgk si abang khalif...mak nih kadang2, suke marah kat si abang khalif..

contoh smalam, mase mak tgh cube untuk tido kan adik, si abang khalif bermain berhampiran ngan mak...die takde lar kacau mak, tp mak geram coz dah lewat malam still tak nak tido..adik pun same...oleh yg demikian, mak telah mencubit blakang badan si abang khalif..menangisssss die...sian kat si abang khalif...bile si abagn khalif sudah lelap, terase sgt berslaah terhadap si abang khalif...

walaupun si abang khalif kerap jugak dimarah oleh mak, tp si abang khalif seorang yg boelh diharap..kenapa mak berkate begitu?
  • si abang khalif sudah boleh disuruh untuk mengambil barang. cth: remote control, puting, botol air, surat khabar, tissue. bagi je arahan, "tolong ambilkan mama...." sure dia akan bangkit pergi mengambil barang yg dipinta.
  • si abang khalif boleh diharap untuk membuang sampah. pernah satu ketika, mak sedang menukar pampers adik, pampers kotor itu mak letak disebelah. si abang khalif datang mengambil pampers kotor itu. mak pun marah sambil menjerit2 kerana si abang khalif membawa pergi pampers kotor itu. mak ingat si abang khalif mahu bermain dengan pampers kotor itu tetapi rupe si abang khalif mahu membuang pampers kotor itu ke dalam tong sampah. malu mak...
  • si abang khalif sudah boleh memahami arahan seperti, tidur, makan, minum, baring, duduk, mandi, gosok gigi, tukar pampers.
  • si abang khalif sudah tahu cara untuk memaki baju, seluar n kasut/selipar
  • si abang khalif sudah tahu "give me 5" dan "peace"!
  • adeketika nye mak akan berasa sgt stress dan mula lar mak menangis tak tentu pasal. tapi mak bertuah kerana adanya abg khalif dtg memujuk. walaupun si abang khalif tidak pandai berkata2, tetapi cara si abang khalif approached mak ketika mak bersedih sgt melegakan mak. si abg kahlif akan dtg smbl memeluk mak dan membaringkan dirinye di atas peha mak. hati mak bleh tenang melihatnye.
  • andai adik sedang menangis mahupun merengek, si abang khalif akan berhenti bermain dan akan menuju ke adiknye untuk disuakan puting sambil menepuk2 belakang adik tanda memujuk.
  • yang nih mak paling suke...si abg khalif boleh diharap untuk melegakan sakit belakang mak nih akibat keletihan..cara nye sgt mudah, hanya baring smbl meniarap, panggil si abang khalif duduk di belakang. sure dgn lapang dada si abang khalif akan duduk dibelakang mak. :)
apepun, mak akui terkadang mak tidak dapat mengawal kemarahan mak akibat keletihan dan akibatnye, si abang khalif yg menjadi mangsa. maaf kan mak ye si abang khalif. ~sedih!! :(

8 comments:

fazilzura said...

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA SYAHDU NYE...

tp mmg gitu ler.. anak pertama mmg bley di harap and jgk selalu keno bantai .. huhuuh

sama ler cm akil, kalau dia wat hal kang sure ler keno.. pehtu majuk.. bile dia tau kite marah , xlama tu dia mule ler dtg kat kite pelan2... pehtu sandar kan kepala.. then ckp "syg ibu".. time tu rs bergenang air mato .. aduyai ...

itu ler dia penyeri rumah tangga.. tui dak

D'Nur Boutique Online said...

akum lea,
bagusnya abg khalif nie... rajin tolong mak ye.... kalau mak marah tu tanda mak sayang abg tau...

alyyani said...

alahai, bagus nye khalif. mmg seorg abang. lea jgn marah2 khalif lg ye. tau lea kadang stress nak uruskan 2 anak. lg pulak 2 2 kecik lg. banyak sabar ok! :)

ppb_ppkp said...

huwaaaaaaaaa..lea...sedeynya akak baca...
khalif abang yang baik.

aJA said...

lea, ko jgn ler mrh kn dak abang.kesian kek dio.sodih akak baco cito ko niii

KimiLeaKhalif said...

to kak zura : lea lagi lar sedih..sian sgt kt die.. :( ..adoi...nasib baik khalif lom pandai ckp cam akil, kalo dh pandai berkate2, runtun hati nih dgr keluh die nnt...

to nur : adoi nur, rase sgt beralah coz marah smbl pukul...(tak kuat..ala2 je pukul)

to alya : itu lar..sgt stress ade 2anak yg msh kecil n lea plak ari2 ulang alik sban-pd..sgt memenatkan..itu yg kadang2, terlepas jugak...sian khalif

to imah : itular..die mmg leh harap, lea je suke marah2 die..huhuhu

to kak aja : itular...rase sgt beralah...knp lar lea takleh menahan sabar...adoiyai..

nome said...

baiknyer khalif...syg tol auntie nome kat dia..bleh diharap...jgn mare dia yer lea...sayang sama rata abg ngan adik yer...khalif anak yg baik...thumbz up tuk khalif!

ai said...

syiannye dia...sampai kuar belon kat idong kene pukui ngan mak ye cayang. meh auntie babab balik mak dia!

Pages

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...