Followers

Friday, September 4, 2009

kelahiran ke-2

alhamdulillah

selesai sudah semuanye

meh lar aku stori skit cite bersalin kali ke-2 nih

pada 20/06, sahabat aku sewaktu sekolah rendah, melangsungkan majlis kahwin nye. alhamdulillah, aku sempat jugak hadir ke majlis nye w/pun waktu kami smp, semua org dah blk. kami smp agak lewat krn kam ade kerja. w/pun dpt jugak hadir ke majlisnye, tp aku terase agak terkilan krn tak dpt jmp shbt2 aku yg laen. aku pun mule lar menunjukkan wajah merajuk aku kpd kam krn sbb die, aku takpat jmp kawan2 aku w/pun dh berminggu2 sblm tarikh tuh aku dh pesan, aku nak gi majlis kwn nih n jmp rakan2 yg laen.

untuk tebus kesilapan nye, aku minta die jgn ade ape2 appoinment pade 27/06 krn pade tarikh itu, sahabatku sewaktu sek.men melansungkan majlis plak.yg ini wajib pergi krn aku sgt rapat dgn nye waktu sek.men. dlm pade mase yg same, kam mengingat kan aku, yg aku nih tak lame lg akan bersalin. tp aku bertegas jugak mahu pergi. aku berkate pade kam, "i nak pergi jugak majlis nih nih, pas majlis nak bersalin, bersalin larrrr...."

alhamdulillah, smp tarikhnye, aku msh blum bersalin dan sempat lar aku pergi ke majlis kawan ku ini. aku sgt happy krn aku dpt jmp kebanyakkan rakan skolah men aku setelah sekian lame tak berjumpe. so, kesalahan kam tertebus jugak lar...

selesai je majlis, aku sempat bergurau ngan kam.."haa...skang baru lar bleh bersalin!"

mlm 27/6, aku agak lasak krn melayan kerenah khalif yg tak reti duk diam.lewat jugaklar aku tido. tp malam tuh, aku takde selera nak mkn. tak tau nape. last aku mkn, ketika di majlis kawin kawan aku. itupun, skit je aku mkn.

dlm kul 3pg, aku terjaga dr tido...perut ku rase mcm memulas nak buang air besar. aku pun ke toilet, kononnye untuk buang air besar..tp takde pape yg berlaku. aku check jugak panty aku, kot2 ade kuar tande2 nak bersalin. tp takde pape jugak. aku pun msk semula bilik n baring semula.tp aku takpat lelapkan mata.perut aku terase sakit. contraction ker? aku sendiri pun tak pasti. tp aku bangkit semula dr baring, terus ke blk air untuk mandi..kot2lar contraction, dh tiba nak bersalin, at least aku dah mandi dulu. dlm sakit2 tuh, aku sempat lar mandi, basuh botol susu khalif, kemas2 brg khalif [kot2 bersalin, brg2 khalif dah aku kemas, tak perlu mak aku susah2 nak cari brg2 nye]dlm kul 3:45pg, aku terus kejutkan kam, kate jom ke hospital kerna aku confirm, ini contraction.

pas kam siap2, aku kejutkan mak minta die jagakan khalif, dlm kul 4:00pg kami kuar umah. smp spital dlm kul 4:10pg. contraction dh makin kuat. smp je di hosp, aku ditolak ke LR. smp die LR, midwife check, bukaan sudah 4cm. tekanan darah aku diambil, bacaan nye agak tinggi. midwife kate aku mungkin akan di operate. alamakkkk...takkan operate lg kot. doc blum ade coz doc akan smp pas solat subuh. so, sementara doc smp, aku dijaga oleh 2midwife.

aku berpandangan ngan kam. aku arap, kali nih biarlar normal...midwife tuh dtg tgk aku didlm LR. dia amik lagi bacaan bp aku. alhamdulillah, w/pun tinggi, tp sudah mule menurun dr bacaan yg pertama. so, ade harapan untuk aku bersalin normal. pukul 5pg, pintu rahim aku mule terbuka 6cm. so, lps mrk tipon doc, doc decide suh aku bersalin normal je krn bukaan pintu rahim aku buke dgn cepat. jam 6pg, bukaan sudah 8cm n dlm kul 6:30pg, doc smp, n terus ready tuk bersalin.

pas aku teran 3-4kali, dgn bantuan vacuum, aku selamat lahirkan khilfi adha. kalo ikut waktu yg tepat, aku bersalin jam 6:58pg.

alhamdulilah, proses kelahiran yg ke-due nih, tak merumitkan n yg plh plg penting, sakit tak lame! :)

kuar dlm LR, aku ditolak msk keldm blk untuk berehat, n aku pun mule lar bersms ngan rerakan aku menyampaikan perkabaran ini. yg best tuh, kawan yg aku jmp dimajlis kawin sehari sblm aku bersalin, tak sangka aku dah bersalin krn, smlm elok je jmp dimajlis...tup2 arini dah bersalin! :)

pade 25/8, aku dah pun pasang alat dlm rahim tuk tempoh 3thn utnuk mengelakkan dr mengandung lg. so, dgn rasminye, aku akan berehat dr mengandung tuk tmph 3thn dgn tambahan 2thn kerna aku target, aku nk mengandung semula pas 5thn iaitu pade usia aku 30thn.

3 comments:

~chekuna~ said...

alhamdullilah dipermudahkan...boleh banak normal... wah... 5 tahun tu target..tak lama sgt ker..

Ibu Mifzal Arsyad said...

tahniag..senang bersalin.

saveme_zero said...

tahniah lea..seronoknya dapat bb lg

Pages

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...